«Για να ψηφιστεί ο νόμος πρέπει να έχει πλειοψηφία από 200 βουλευτές»

«Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι εντός της ημέρας θα έρθει νομοσχέδιο προς ψήφιση που καταργεί τους περιορισμούς στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1, και στην εκπομπή ''Mea Culpa'' με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπουλος.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε πως για να ψηφιστεί ο νόμος πρέπει να έχει πλειοψηφία από 200 βουλευτές.

Ακόμη ανέφερε πως έχει μεγάλη σημασία οι συμμετοχή των ομογενών στις εθνικές εκλογές.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Θεοδωρόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1: 

«Δήλωσε ο κ. Βορίδης ότι εντός της ημέρας θα έρθει νομοσχέδιο προς ψήφιση με μόνο ένα άρθρο το οποίο καταργεί όλους τους περιορισμούς για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ.

«Για εμάς η κα Τζάκρη είναι ο ήρωας μας. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιδευτεί. Για δύο λόγους παγιδεύτηκε η κα Τζάκρη γιατί για να απευθυνθεί στους απόδημους οι οποίοι θα ταλαιπωρηθούν με τη διαδικασία η οποία υπάρχει σήμερα θα πρέπει να τους πεις ότι δεν ευθύνεσαι για αυτή τη διαδικασία η οποία έχει αρκετή γραφειοκρατία και θέλεις να την καταργήσεις, άρα ήταν αναγκασμένη να απεμπλακεί από το project το σημερινό και να πει ''εμάς δεν μας εκφράζει τόσο αυτό, θέλουμε κάτι καλύτερο''», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

«Το πρώτο ήταν αυτό, το δεύτερο ήταν ότι επειδή η κα Τζάκρη προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ το οποίο για κάποιες δεκαετίες είχε σημαντική διείσδυση στην ομογένεια ίσως παρασυρόμενη από αυτό και θέλοντας να αναπολήσει παλιές καλές εποχές όταν ήταν στο ΠΑΣΟΚ θεώρησε ότι μπορεί να απευθυνθεί σε στρώματα στα οποία δεν έχει πλέον καμία απήχηση ο ΣΥΡΙΖΑ και θεώρησε ότι μπορεί να παίξει η ίδια αυτό το ρόλο οπότε αυτοπαγιδεύτηκε και συμπαρέσυρε μαζί και όλο το κόμμα της», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Για να ψηφιστεί οποιαδήποτε αλλαγή που αφορά τους Έλληνες του εξωτερικού και τη συμμετοχή τους σε εθνικές εκλογές απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών οπωσδήποτε, αυτό σημαίνει ότι εμείς έπρεπε να συγκλίνουμε προς τα κόμματα της Αριστεράς. Τα κριτήρια είναι τρία, το ένα είναι να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση έστω και μηδενική το τρέχον ή το προηγούμενο έτος το οποίο δεν είναι τόσο ο χρόνος που θα χάσουν αλλά είναι ότι αν δεν έχεις εισοδήματα και άρα δεν υποβάλλεις φορολογική δήλωση θα πρέπει να πληρώσεις έναν φοροτεχνικό για να στην κάνει και αυτό είναι ένα αντικίνητρο για να συμμετέχεις στη διαδικασία», διευκρίνισε.

«Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να έχεις ζήσει 2 από τα τελευταία 35 έτη στην Ελλάδα και να μπορείς να το αποδείξεις αυτό. Όμως υπάρχει πολύς κόσμος που μπορεί να έχει εργαστεί, μπορεί το ΙΚΑ να μην του έχει αναγνωρίσει ακόμα τα ένσημα, υπάρχουν σύζυγοι που μεγάλωναν τα παιδιά και την οικογένεια τους και δεν είχαν τη δυνατότητα να δουλεύουν άρα δεν μπορούν να αποδείξουν το γεγονός ότι ζούσαν στην Ελλάδα. Έχουμε δηλαδή και πολλές τεχνικές δυσκολίες. Και το τρίτο κριτήριο είναι να μπορείς να γραφτείς στην πλατφόρμα αυτή, η οποία εγγραφή όμως θα πρέπει να έχει γίνει αρκετό διάστημα πριν τις εκλογές. Να προσκομίσεις τα έγγραφα, να μπεις σε μια διαδικασία δηλαδή που δεν μπαίνει κανένας Έλληνας στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Η πάγια θέση της ΝΔ δεν έχει αλλάξει, η πάγια θέση είναι αυτή που εκφράζει και ο πρόεδρός μας συνέχεια ότι θέλουμε να ψηφίζουν όλοι οι έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και με την κίνηση που έκανε ο υπουργός εσωτερικών σήμερα και με ότι θα ακολουθήσει στη Βουλή τις επόμενες μέρες θα αποδείξουμε ότι η ΝΔ είναι το κόμμα το οποίο όχι μόνο δεν θέλει αυτούς τους περιορισμούς άλλα θέλει και μεγάλη συμμετοχή, όχι γιατι πιστεύουμε απλά ότι οι Έλληνες του εξωτερικού ασπάζονται τις ιδέες μας που τις ασπάζονται αλλά γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον του έθνους και της Ελλάδος», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας , θα έπρεπε να γνωρίζουν οι του ΣΥΡΙΖΑ πόσο σημαντικό είναι να φαίνεται στην Γερμανία ότι έχει δεκάδες χιλιάδες Έλληνες να συμμετέχουν όπως για τους Γερμανούς έχει σημασία όταν συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι στις τουρκικές εκλογές και εντυπωσιάζονται από αυτό. Έχει τεράστια εθνική σημασία η συμμετοχή των Ελλήνων του Εξωτερικού στις εθνικές εκλογές της Ελλάδος», κατέληξε.