«Στην προκειμένη περίπτωση τα παιδιά του Λυκείου έχουν δύο εβδομάδες μάθημα»

«Δεν με βρίσκει σύμφωνο η πρόταση να ανοίξουν και τα Γυμνάσια πριν το Πάσχα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Αγγελική Καρδιόλακα, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Αναφορικά με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή είμαστε στην αρχή μιας αποκλιμάκωσης η οποία μπορεί να συνεχιστεί αν τα self test χρησιμοποιηθούν σε πολύ μεγάλη κλίμακα και με μεγαλύτερη συχνότητα όπως ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, αυτή τη στιγμή ακόμα δεν είμαστε σε αυτό το ρυθμό, περιμένουμε ακόμα για να κάνουμε στον γενικό πληθυσμό».

«Άρα περιμένω να δω να γίνει αυτό γιατί αυτό έχει πολύ μεγάλη δύναμη για να αναχαιτίσει την πανδημία και έτσι να υπάρξει η αποκλιμάκωση που δείχνουν τα μοντέλα προβάλλοντας στο μέλλον με βάση την εφαρμογή όλων των μέτρων. Αν αυτό συμβεί τότε ναι μπορούμε να συζητάμε για κάποιου είδους ανοίγματα αλλά ακόμα και αυτό να συμβεί θα είμαστε στο τέλος του μήνα, δηλαδή την Μεγάλη Εβδομάδα θα είμαστε περίπου στα 1500 κρούσματα την ημέρα με πτωτική τάση θα μου πείτε ότι είναι πολύ μεγάλη πρόοδος από τα 3.000», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Είναι μεγάλη αποκλιμάκωση αλλά να συνειδητοποιήσουμε ότι οποιαδήποτε κίνηση, άνοιγμα, κοινωνικότητα προσδίδει μια αύξηση στα κρούσματα ακόμα και με self test, ακόμα και με οτιδήποτε. Ακόμα και ο τουρισμός προφανώς γιατί υπάρχει το ερώτημα ‘’μα καλά θα μπορεί ο Ισραηλινός τουρίστας να πηγαίνει όπου θέλει και δεν μπορώ εγώ να πάω στο χωριό μου;’’», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Η απάντηση είναι ότι ο Ισραηλινός τουρίστας θα προσδώσει αύξηση στα κρούσματα δυνητικά αλλά προσπαθεί κανείς να εξισορροπήσει όφελος με κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την πρόταση να ανοίξουν και τα Γυμνάσια πριν το Πάσχα, ο καθηγητής απάντησε: «Δεν με βρίσκει σύμφωνο. Στην προκειμένη περίπτωση τα παιδιά του Λυκείου έχουν δύο εβδομάδες μάθημα. Υπάρχει η Γ’ Λυκείου που πρέπει να ολοκληρώσει οτιδήποτε έχει να κάνει με την εξεταστέα ύλη ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν τα παιδιά κατάλληλα για τις εξετάσεις και αυτό είχε το νόημα να ανοίξουν πριν το Πάσχα. Σαν ένα στοίχημα που βάζεις με λελογισμένο κίνδυνο με βάση όμως ένα πολύ μεγαλύτερο όφελος το οποίο μάλιστα δεν είχε και περιθώρια, δεν μπορείς να πεις το τραβάω λίγο πιο πέρα στο χρόνο».

«Από εκεί και πέρα εφόσον δεν άνοιξαν τα Γυμνάσια αυτή την εβδομάδα αν ανοίξουν τη Δευτέρα και κάνουν μάθημα μια εβδομάδα αυτό θα έχει πολύ μεγάλη σημασία εκπαιδευτικά; Το λεω με την έννοια ότι το πείραμα με τα self test πετυχαίνει αλλά γιατί να το ρισκάρουμε αυτή τη στιγμή; Οποιαδήποτε κίνηση που κάνουμε έχει ένα ρίσκο. Εδώ θέλει λίγη σύνεση με την έννοια να μπορέσει κανείς να κάνει τις κινήσεις πολύ πιο σταθερά, χωρίς πισωγυρίσματα αλλά αυτό γίνεται την κατάλληλη στιγμή», επισήμανε ο κ. Σαρηγιάννης.