«Στόχος είναι η επανένωση της Κύπρου», δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

«Οι προοπτικές προόδου στη σημερινή πενταμερή για το Κυπριακό είναι μικρές καθώς οι ασποτάσεις ειναι μεγάλες» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιοφράδους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε πως στόχος είναι η επανένωση της Κύπρου.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κουμουτσάκου στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου περί εκκαθαρίσεων στο Δημόσιο, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε: «Δεν μπορώ να παρακολουθήσω το σκεπτικό του κ. Τζανακόπουλου, θα πω μόνο ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν άλμα πίσω για την πολιτική ζωή της χώρας και βεβαίως είναι ένα τεράστιο άλμα πίσω για το ίδιο του το κόμμα. Σπρώχνει το ΣΥΡΙΖΑ στο περιθώριο. Αν ποτέ συνειδητοποιήσουν ότι αυτές οι δηλώσεις δηλητηριάζουν τον πολιτικό διάλογο αλλά κυρίως κάνουν κακό στο κόμμα τους μπορεί να ακούσουμε κάτι πιο ενδιαφέρον από τα στόματα των υπευθύνων του ΣΥΡΙΖΑ. Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτή τη δήλωση».

«Τέτοιες απόψεις ακούγονται κατά καιρούς, μακάρι να είναι μεμονωμένες και να μην είναι ένα υποδόριο ρεύμα αντεκδίκησης και σταλινικής νοοτροπίας που φαίνεται ότι ενδημεί τουλάχιστον σε κάποιους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, δήλωσε: «Οι προοπτικές προόδου είναι μικρές γιατί οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Αυτή δεν είναι η βασική διαπραγμάτευση, είναι μια άτυπη, δεν είναι η κύρια διαπραγμάτευση και ο σκοπός της είναι να διακριβωθεί αν υπάρχει κάποιο κοινό έδαφος ώστε να πάμε μετά στη διαπραγμάτευση επί της ουσίας».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να λυθεί το Κυπριακό, απάντησε: «Είναι μια δύσκολη εξίσωση αλλά δεν μπορείς να πας σε μια διαπραγμάτευση με την πεποίθηση ότι είναι εκ των προτέρων τελειωμένη. Επειδή οι συσχετισμοί των δυνάμεων αλλάζουν,μεταβάλλονται και οι σημερινές συνθήκες αύριο είναι τελείως διαφορετικές η δική μας θέση πρέπει να είναι μια επίμονη συζήτηση για να φτάσουμε σε αυτό το οποίο ήτανε το δίκαιο δηλαδή μια επανένωση της Κύπρου γιατί μη ξεχνάμε ότι το Κυπριακό παραμένει να είναι ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής.

Αναφορικά με την είδηση για άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή κ. Λαγού, επισήμανε: «Η καλή είδηση είναι ότι ήρθη η ασυλία ακόμα ενός μέλους του φασιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής και το άλλο είναι ότι οι ελληνικές αρχές ''χθες'' πρέπει να κάνουν τις ενέργειες ώστε ο Λαγός να μην γίνει λαγός. Η υπόθεση Λαγού η οποία ξέρουμε που βρίσκεται και τι κάνει δεν επιτρέπει άλλη περίπτωση Παππά. Καλή είδηση αλλά πρέπει να τη δέσουμε κιόλας».

Ερωτηθείς για τη στάση Μπάιντεν απέναντι το καθεστώς Ερντογάν, απάντησε: «Επειδή μιλάμε για τον Ερντογάν και πως αυτός εκτιμά, προσλαμβάνει, αναλύει τις εξελίξεις νομίζω ότι ασφαλής πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρχει. Μπορεί να είναι θετικό αλλά μπορεί να είναι και αρνητικό. Εμένα αυτό που με ενοχλεί είναι ότι η πολιτική εξασθένηση του Ερντογάν στο εσωτερικό δίνει πόντους στον ακραίο εθνικιστή και συγκυβερνήτη του Μπαχτσελί επομένως πρέπει να μην ξεχνάμε ότι θα υπάρχει μια μικρή εξωλέμβιος δίπλα στον Ερντογάν που θα τον σπρώχνει σε πιο εθνικιστικές θέσεις και αυτό νομίζω επειδή κάποια στιγμή θα γίνουν και εκλογές στην Τουρκία αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν πρέπει να ξεχνάμε».

«Αυτό που θέλω να πω για τις ΗΠΑ ειναι ότι σε σχέση με την πολιτική, την ανταλλακτική διπλωματία που ακολουθούσε ο Τράμπ ''σου δίνω μου δίνεις χωρίς πλαίσιο αρχών'', έχουμε περάσει στη διπλωματία αρχών των Δημοκρατικών που μετρά η δημοκρατία, πως φέρονται αυτοί με τους οποίους συνομιλεί, πόσο κοντά ή μακριά είναι στην ατλαντική συμμαχία επομένως αυτή τη στιγμή η πίεση της Ουάσιγκτον νομίζω ότι ειναι πολύ ισχυρή και θα συνεχιστεί όσο δεν υπάρχουν δείγματα αλλαγής γραφής από την Άγκυρα. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο ίδιος.