«Οι παραβάσεις ήταν ελάχιστες ιδιαίτερα στην περιφέρεια», δήλωσε αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή

«Οι πολίτες επισκέφθηκαν τα σημεία εστίασης και οι επιχειρήσεις είχαν λάβει όλα τα μέτρα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο Γενικός Γραμματέας
Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε πως οι παραβάσεις ήταν ελάχιστες ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Μάλιστα ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο με το άνοιγμα του τουρισμού από τις 15 του μήνα η απαγόρευση κυκλοφορίας να πάει από τις 12 το βράδυ.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παναγιώτη Σταμπουλίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή σημείωσε: «Ο κόσμος εκμεταλλεύτηκε τον καλό καιρό οι περισσότεροι επισκέφτηκαν τα σημεία εστίασης, οι επιχειρήσεις έδειξαν μεγάλη ωριμότητα στην τήρηση των μέτρων. Οι παραβάσεις ήταν ελάχιστες ως μηδαμινές κυρίως στις επαρχιακές πόλεις που έχουν μια πιο χαλαρή αντιμετώπιση της κατάστασης. Αυτό που εντοπίσαμε και μας δίνει και θάρρος είναι ότι οι ίδιοι οι καταναλωτές θέλουν να τηρηθούν οι διαδικασίες των μέτρων άρα νομίζω ότι αν πάμε με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουμε και τον υγειονομικό χώρο και από την άλλη θα δημιουργηθεί και ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών και των καταναλωτών και έτσι θα υποδεχτούμε την επόμενη περίοδο».

Ερωτηθείς μέχρι πότε θα ισχύει η απαγόρευση μετά τις 11 το βράδυ, ο κ. Σταμπουλίδης απάντησε: «Ως τις 15 του μήνα είναι αρκετό διάστημα, ικανό για να μας βοηθήσει ακόμα περισσότερο να δαμάσουμε την πανδημία και είναι ικανό για να δείξουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε καταστάσεις. Προφανώς οι ειδικοί έχουν θέσει το ωράριο και προφανώς και εμείς το θεσπίσαμε με βάση την κατεύθυνση τη δική τους άρα νομίζω ότι μέχρι τις 15 Μαΐου που είναι ένα κομβικό σημείο για τη χώρα, ανοίγει και επίσημα την τουριστική της περίοδο όχι μόνο για τους ξένους και για τους έλληνες πολίτες άρα προφανώς ως τότε έχουμε αφενός το χρόνο που χρειαζόμαστε για να δούμε πως κινείται η πανδημία και αφετέρου να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε και το μέτρο αυτό».

Ερωτηθείς για τις οργανωμένες παραλίες, απάντησε: «Η λειτουργία των οργανωμένων παραλιών δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι σε αναστολή. Εμείς έχουμε πει ότι για όλα αυτά τα οποία πρέπει να σηματοδοτούν και ένα νέο άνοιγμα στην κανονικότητα, είναι η 15η Μαΐου».

Ερωτηθείς αν στις 15 Μαΐου θα αλλάξουν τα μέτρα και σε ότι αφορά το λιανεμπόριο, και αν θα καταργηθούν τα sms, ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε: «Αυτή είναι η διάθεσή μας και αυτή είναι και η κατεύθυνση ως υπουργείο Ανάπτυξης που έχουμε χαράξει και πάνω σε αυτό προσπαθούμε να πείσουμε και την επιτροπή ότι αυτή τη στιγμή το μέτρο ναι μεν επί της ουσίας δημιούργησε όντως ένα κλίμα τάξης μέσα στους χώρους από την άλλη εχει φέρει τεχνικά εμπόδια στις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν από άποψη logistics και μηχανισμού να εξυπηρετήσουν τον κόσμο άρα επί της ουσίας ως ένα μεγάλο βαθμό στα μικρά καταστήματα υπάρχει μια δυσκολία στην εφαρμογή του. Παρά ταύτα όμως νομίζω ότι και αυτό ως μέτρο γιατί αν υποθέσουμε ότι έρθει κάποιος ξένος τουρίστας και θέλει να επισκεφτεί ένα εμπορικό κατάστημα αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό. Εμείς θα το ξαναθέσουμε αυτή την εβδομάδα στην επιτροπή».

Αναφορικά με το άνοιγμα των γυμναστηρίων, σημείωσε: «Σίγουρα τα γυμναστήρια θα ανοίξουν όταν θα υπάρχει ξεκάθαρο υγειονομικό πρωτόκολλο και φυσικά η έγκριση της επιτροπής, ότι μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Θεωρώ ότι όσο διευρύνουμε το τείχος της ανοσίας μέσω του εμβολίου άρα όταν φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο που θεωρήσουμε ότι έχουμε ελέγξει την πανδημία μέσα από την ανοσία που δημιουργούμε μέσω του εμβολιασμού τότε πολλές δραστηριότητες που σήμερα μοιάζουν απίθανο να λειτουργήσουν τότε θα μπορούνε να μπουν...».

ΔΗΜ: Άρα καλό Σεπτέμβριο;

«Ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι δύο πολύ σημαντικοί μήνες για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, δεν ξέρω αν μέσα στον Ιούνιο –Ιούλιο έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε αυτή την περίπτωση που θα μας επιτρέψει να τα ανοίξουμε όλα πάντως όταν σημάνει το πράσινο φως από τους ειδικούς προφανώς θα ανοίξουμε άμεσα και τα γυμναστήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεκαπέντε Μαΐου σίγουρα είναι μια άλλη μέρα ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει η οικονομία και στις τουριστικές περιοχές αλλά και γενικότερα ως τουριστική σεζόν στη χώρα. Εμείς θέλουμε η χώρα μας να γίνει πόλος έλξης για εμβολιασμένους τουρίστες. Ο Μάιος είναι ένας μήνας πολύ σημαντικός για το τείχος της ανοσίας το οποίο θέλουμε να πετύχουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.