Τι είπε για τις πατέντες των εμβολίων

«Η Ελλάδα κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων για μια κοινωνική Ευρώπη, κάποιες από τις οποίες υιοθετήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Πόρτο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'', με τον Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Παράλληλα ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι θα πρέπει να ξαναφέρουμε το κοινωνικό κράτος ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ευρωπαϊκού οράματος.

Αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας,υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού δεν αποτελούσε υποχρέωση της ΕΕ και το γεγονός ότι υπήρξε ευρωπαϊκός συντονισμός είναι μια μεγάλη κατάκτηση.

Αναφορικά με τις πατέντες των εμβολίων, είπε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν εξάγει μέχρι σήμερα ούτε μια δόση ούτε καν στον Καναδά ενώ είπε ότι η δημιουργία παραγωγικών μονάδων θα χρειαστεί 12 με 18 μήνες, σημειώνοντας πως τα εμβόλια τα θέλουμε τώρα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την πρωτοβουλία της πορτογαλικής προεδρίας για την κοινωνική ατζέντα και η προσπάθεια οικοδόμησης μιας νέας κοινωνικής Ευρώπης
, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που οι Πορτογάλοι ανέδειξαν αυτό το θέμα και για αυτό και η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες και από τις λίγες χώρες που κατέθεσαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων πολλές από τις οποίες έγιναν δεκτές στα τελικά συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν στο Πόρτο. Η πανδημία φαίνεται να αρχίζει να τελειώνει αφήνοντας πίσω σημαντικές ρωγμές στην ευρωπαϊκή οικονομία και την παγκόσμια οικονομία αλλά παράλληλα και σημαντικές ρωγμές στο κοινωνικό κράτος». 

«Το κοινωνικό κράτος όλα αυτά τα χρόνια πιέστηκε, εμείς το έχουμε ζήσει στην Ελλάδα πάρα πολύ έντονα ιδιαίτερα μέσα από τον κύκλο των μνημονίων και σήμερα είναι η στιγμή που πρέπει να ξαναφέρουμε το κοινωνικό κράτος ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού οράματος. Βελτιωμένο, ενισχυμένο, ουσιαστικά προωθημένο γιατί πρέπει να ανταποκριθούμε στη σύγχρονη εποχή και να μην κοιτάζουμε το κοινωνικό κράτος με τους φακούς μιας άλλης εποχής και άλλων συνθηκών εργασίας και άλλων εξελίξεων στην οικονομία, πρέπει να το δούμε μέσα από την ψηφιακή εποχή. Και βεβαίως το να το φέρουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να βάλουμε την Ευρώπη να το υπερασπίζεται νομίζω ότι είναι μια σημαντική κατάκτηση.Ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες που έχουμε ζήσει την πίεση που ασκήθηκε στο κοινωνικό κράτος όλη την περίοδο των μνημονίων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει ότι πρωτοβουλίες, δράσεις οι οποίες βρισκονται σε αρμονία με τη διακήρυξη του Πόρτο μπορούν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα και ότι πλέον το κοινωνικό κράτος δεν αποτελεί μόνο μια εθνική υποχρέωση αλλά αποτελεί και ένα στοιχείο το οποίο έχει την ευρωπαϊκή του διάσταση», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η ΕΕ έκανε λάθη στην πρακτική των εμβολίων, ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε: «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι ο εμβολιασμός δεν αποτελούσε υποχρέωση της ΕΕ και τα θέματα συντονισμού υγείας δεν ήταν μέσα στο σκληρό πυρήνα της Ένωσης, ήταν υποχρέωση των κρατών μελών. Το γεγονός ότι μπήκε η Ευρώπη και ανέλαβε τον συντονισμό και ανέλαβε έναν ευρωπαϊκό εμβολιασμό νομίζω ότι είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Και το λεω αυτό γιατί φανταστείτε να είχε αφεθεί η κάθε χώρα μόνη της, να πάει να διαπραγματευτεί μόνη της για τις δόσεις των εμβολίων που θα ήθελε να παραλάβει και τελικά να γινόταν το εξής. Χώρες ισχυρές, μεγάλες και οικονομικά εύρωστες να έχουν αγοράσει δόσεις εμβολίων που να καλύπτουν το σύνολο του πληθυσμούς τους δύο φορές, και χώρες μικρές χωρίς πρόσβαση στην φαρμακοβιομηχανία να περιμένανε να ολοκληρωθεί για παράδειγμα ο εμβολιασμός στην Γερμανία για να αποκτήσει η Σλοβακία την πρώτη δόση των εμβολίων. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την Ένωση».

«Το γεγονός ότι πήγαμε όλοι μαζί και οι δόσεις αναλογικά με τον πληθυσμό έχουν διανεμηθεί στα κράτη μέλη νομίζω ότι είναι πολύ μεγάλη κατάκτηση. Το δεύτερο είναι ότι δεν θα είχαμε φτάσει στα εμβόλια αν δεν είχε κάνει τα προ-συμβόλαια η ΕΕ. Αν δεν είχε δώσει δηλαδή τη δυνατότητα στις εταιρείες γιατί με πολλές εταιρείες κάναμε προ-συμβόλαια να φτάσουν να παράξουν αυτά τα εμβόλια. Σε αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία βεβαίως γίναν και λάθη, το γεγονός ότι τα συμβόλαια ενδεχομένως ήταν πιο χαλαρά από ότι έπρεπε, το ότι δίνανε τριμηνιαίες υποχρεώσεις στις εταιρείες και όχι μηνιαίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά θέματα στην τροφοδοσία του εμβολιασμού. Το γεγονός ότι εταιρείες όπως η AstraZeneca δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Τελικά αν αποτιμήσουμε ψυχρά τη διαδικασία του ευρωπαϊκού εμβολισμού νομίζω ότι αυτό αποτιμάτε ως μια σημαντική επιτυχία της ΕΕ σε ένα τομέα στον οποίο δεν υπήρχε ούτε εμπειρία ούτε υποχρέωση», επισήμανε ο υπουργός.

Αναφορικά με την πρόταση Μπάιντεν για τις πατέντες των εμβολίων, ο κ. Βαρβιτσιώτης διευκρίνισε: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν εξάγει μέχρι σήμερα ούτε μια δόση, δεν έχουν δώσει ούτε στον Καναδά μια δόση από αυτά τα εμβόλια τα οποία παράγονται στις ΗΠΑ. Για εμάς στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει ο παγκόσμιος εμβολιασμός για αυτό και η ΕΕ έχει δώσει άδεια εξαγωγής σε πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις που έχουν παραχθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος και για αυτό και η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος αιμοδότης της παγκόσμιας συμμαχίας για τον παγκόσμιο εμβολιασμό». 

«Αν φτάσουμε να μπορέσουμε να παράγουμε τα εμβόλια σε διάφορες χώρες αυτό θα ήταν πολύ θετικό όμως από ότι ακούμε από τους ανθρώπους της αγοράς αυτό θα χρειαστεί να περάσουν από 12 έως 18 μήνες ενώ η ανάγκη είναι σήμερα για να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στον πλανήτη και εκεί υπάρχει η κοινωνική ευθύνη των μεγάλων πλουσίων και ισχυρών κρατών και των ενώσεων κρατών να συνεισφέρει σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Μητσοτάκη - Σάντσεθ, δήλωσε: «Εγώ απόλαυσα αυτή την κουβέντα γιατί είδα δύο νέους ευρωπαίους ηγέτες από μεσογειακές χώρες με διαφορετικές πολιτικές ταυτότητες και από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες να μπορούν να συνομιλούν για τα σύγχρονα και τα επόμενα προβλήματα. Έχει σημασία ότι με την Ισπανία συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με την Ευρώπη, είμαστε και οι δύο αναπόσπαστα μέλη της ομάδας των χωρών της Μεσογείου αλλά και σε όλες τις μεγάλες πρωτοβουλίες είτε λέγεται το πακέτο ανάκαμψης, είτε λέγεται το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες η Ελλάδα και η Ισπανία βρίσκονται μαζί. Υπάρχει επίσης και ένα ακόμα θέμα που μας ενώνει κι αυτό είναι το θέμα του μεταναστευτικού και όλης της υπόθεσης που σήμερα συζητιέται στα ευρωπαϊκά σαλόνια για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη την πρόκληση της μετανάστευσης μέσα από ένα νέο σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο».

Αναφορικά με το μήνυμα της κ. Αναγνωστοπούλου στο Twitter με αφορμή την επίσκεψή του στην Ακρόπολη, ο υπουργός τόνισε: «Νομίζω ότι στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν χάσει το μέτρο και έχουν χάσει το μέτρο γιατί έχουν φτάσει στο απύθμενο επίπεδο της γελοιότητας ενώ υπάρχουν οι διαψεύσεις να συνεχίζουν να διακινούν fake news. Την Κυριακή κάναμε μια τελετή στην Ακρόπολη όπου για πρώτη φορά υψώθηκε η ευρωπαϊκή σημαία μαζί με την ελληνική, η 9η Μαΐου ήταν η μέρα της Ευρώπης και η πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε εκεί μαζί με μέλη της πολιτικής ηγεσίας και τον έλληνα επίτροπο, τον κ. Σχοινά, για να υψώσουμε την ευρωπαϊκή σημαία δίπλα στην ελληνική στο περιθώριο αυτής της εκδήλωσης έβγαλα ορισμένες αναμνηστικές φωτογραφίες στους χώρους στους οποίους επιτρέπεται να περπατήσει ο οποιοσδήποτε επισκέπτης της Ακροπόλεως». 

«Δηλαδή δεν παραβίασα κανέναν από τους χώρους που έχουν τα κορδονάκια και απαγορεύεται να περπατήσεις, να σταθείς ή να φωτογραφηθείς. Οτιδήποτε βρίσκεται έξω από αυτά τα περιφραγμένα όρια είναι προς κοινή χρήση. Αν θέλουν πραγματικά να δημιουργούν θέματα εκεί που δεν υπάρχουν ας συνεχίσουν να το κάνουν. Νομίζω ότι με αυτό το επίπεδο της αντιπολίτευσης δυστυχώς θα παραμένουν σε αυτά τα χαμηλά ποσοστά και θα συνεχίζουν να ψάχνουν να βρούνε τι στους φταίει. Τους φταίει το γεγονός ότι δεν μπορούν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο», συμπλήρωσε επεξηγηματικά. 

«Το ότι απέναντι στα μεγάλα ευρωπαϊκά προβλήματα δεν έχουν να αρθρώσουν διαφορετική πρόταση, απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις δεν μπορούν να πουν κάτι το καινούργιο το μόνο το οποίο χρησιμοποιούν είναι πλέον τα fake news. Νομίζω ότι τους αξίζει η χλεύη του διαδικτύου», κατέληξε.