«Η κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόγραμμα για 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών

«Στόχος της Ελληνικής πλευράς είναι να προχωρήσει η διαδικασία για το Ταμείο Ανάκαμψης και η εκταμίευση χρημάτων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1, και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο Μιχάλης Αργυρού, πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Αργυρού ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόγραμμα για 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ και πως η Ελλάδα αναμένει το τρίτο τρίμηνο του 2021 την εκταμίευση 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιχάλη Αργυρού στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε: «Καταθέσαμε το σχέδιό μας, ήμασταν μάλιστα η δεύτερη χώρα μετά την Πορτογαλία που το κατέθεσε ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, είναι με βάση τον κανονισμό ένα διάστημα τώρα το οποίο η Επιτροπη θα αξιολογήσει με κάποιο τρόπο επίσημο όπως περιγράφεται από τον κανονισμό τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης. Έχει δύο μήνες μάξιμουμ για να κάνει αυτή την αξιολόγηση, στη συνέχεια αυτά το οποίο θα συμβεί με βάση τον κανονισμό είναι ότι θα ετοιμαστεί ας πούμε η συμφωνία την οποία θα κάνει η ΕΕ με το κάθε κράτος μέλος και αυτό θα επικυρωθεί από το ευρωπαϊκό συμβούλιο».

«Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει εμάς πάρα πολύ, και όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, είναι να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα αυτή η διαδικασία γιατί βρισκόμαστε σε μια οικονομική και υγειονομική έκτακτη κατάσταση και πρέπει να προωθηθεί το σχέδιο ούτως ώστε να ξεκινήσει η ανάκαμψης της οικονομίας. Το σχέδιο άλλωστε ονομάζεται σχέδιο ανάκαμψης άρα το συντομότερο το καλύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αργυρού.

«Με βάση τον κανονισμό είναι επιλέξιμα έργα και μεταρρυθμίσεις τα οποία έχουν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του ’20, εφόσον εγκριθούν τα σχέδια φυσικά. Εάν ένα έργο έχει ξεκινήσει μετά το Φεβρουάριο του 2020 μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης άρα πράγματι μπορούμε να ξεκινήσουμε εφόσον έχουμε υψηλή προσδοκία ότι κάτι το οποίο έχουμε βάλει μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης θα εγκριθεί μπορούμε να ξεκινήσουμε να το χρηματοδοτούμε με εθνικούς πόρους και να πάρουμε τα χρήματα μετά . Αυτό γίνεται ήδη για παράδειγμα το πρόγραμμα το οποίο δίνει στους μαθητές ηλεκτρονικό εξοπλισμό για να παρακολουθήσουν στην τηλεκπαίδευση έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα, πιστεύουμε ότι θα εγκριθεί το συγκεκριμένο έργο», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Το σύνολο του δικού μας προγράμματος αντιστοιχεί σε περίπου 30,5 δις €, μόλις γίνει η έγκριση του προγράμματος θα πάρουμε μια προκαταβολή της τάξεως του 13% άρα περιμένουμε στο τρίτο τρίμηνο του 2021 να εισρεύσει στη χώρα το πόσο των 4 δις και φυσικά από εκεί και πέρα μέχρι το τέλος του 2026 θα γίνονται οι εκταμιεύσεις των ποσών με δύο εκταμιεύσεις το χρόνο. Άρα έχουμε μπροστά μας μια περίοδο 6 ετών με πάρα πολύ σημαντικές εισροές και βέβαια το μεγάλο στοίχημα, πέρα από το σχέδιο το οποίο πιστεύουμε ότι είναι καλό και το οποίο πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας, είναι η εφαρμογή του προγράμματος», διευκρίνισε ο κ. Αργυρού.

Ερωτηθείς αν το εργασιακό νομοσχέδιο εντάσσεται στο Ταμείο Ανασυγκρότησης, απάντησε: «Το εργασιακό νομοσχέδιο εντάσσεται στο εθνικό σχέδιο Ελλάδα 2-0 και βεβαίως με βάση τους κανονισμούς του σχεδίου πράγματι μέχρι το 2026 αυτό το νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε ισχύ εκτός αν στο τέλος του 2022 που με βάση τον κανονισμό υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του προγράμματος για τον οποιοδήποτε λόγο κάποια κυβέρνηση ζητήσει να αλλάξει μια πρόνοια του προγράμματος, πρέπει όμως να αιτιολογήσει γιατί το ζητάει αυτό και θα πρέπει και πάλι να περάσει η όποια αλλαγή του προγράμματος από τη διαδικασία κρίσης».

Ερωτηθείς γιατί έκριναν να ενταχθεί το εργασιακό νομοσχέδιο στο Ταμείο ανασυγκρότησης, ο κ. Αργυρού ανέφερε: «Η φιλοσοφία του προγράμματος RRF είναι ότι δίνονται χρήματα για επενδύσεις υπό την προϋπόθεση ότι συνοδεύονται από απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν είναι ένα πρόγραμμα όπως τα ΕΣΠΑ τα οποία είναι προγράμματα μόνο έργων, αυτό είναι ένα πρόγραμμα το οποίο συνδυάζει μεταρρυθμίσεις με επενδύσεις. Θα έλεγα ότι είναι ένα άτυπο συμβόλαιο, ότι θα γίνει χρηματοδότηση σημαντικών επενδύσεων οι οποίες όμως επενδύσεις θα αποδώσουν εφόσον θα γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά για κάθε χώρα».

ΔΗΜ: Γιατί δεν βάλατε μια άλλη μεταρρύθμιση και βάλατε ειδικά το εργασιακό;

«Δεν έχουμε βάλει μόνο το εργασιακό νομοσχέδιο, έχουμε βάλει 67 μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές. Πιστεύουμε ότι είναι βασικό συστατικό για την αύξηση και της απασχόλησης, είναι σημαντικό συστατικό και για την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, είναι σημαντικό συστατικό κα για τη μείωση των ανισοτήτων άρα είναι ένα καλό νομοσχέδιο. Και το τρίτο είναι ότι βασικός όρος για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι οι χώρες να περιλάβουν μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες προτείνονται από τη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου κατά τα έτη 2019-2020», σημείωσε επεξηγηματικά.

«Κατά συνέπεια και να μην το βάζαμε θα ερχόταν η ευρωπαϊκή επιτροπή και θα μας έλεγε «σας έχουμε πει και σας έχουμε συστήσει κάποια πράγματα για το εργασιακό που είναι;». Αλλά δεν το κάνουμε για αυτό το λόγο, δεν το κάνουμε γιατί μας έχουν πει στο παρελθόν ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο εργασιακό στην Ελλάδα, το κάνουμε γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι είναι ένα πάρα πολύ καλό νομοσχέδιο και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις και για τους άνεργους και για το κοινωνικό σύνολο και για το συνδικαλιστικό κίνημα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς τι δυνατότητες θα έχει η επόμενη κυβέρνηση να αλλάξει το εργασιακό με την έννοια ότι έχει μπει πλέον στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Αργυρού απάντησε: «Με βάση τον κανονισμό ως το τέλος του 2022 μια κυβέρνηση μπορεί να επανέλθει και να πει ότι μετά από τα 2 πρώτα χρόνια εφαρμογής του σχεδίου «θέλω να κάνω αυτές τις αλλαγές», να αιτιολογήσει γιατί θέλει να κάνει αυτές τις αλλαγές και στη συνέχεια αφού γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις μπορεί αυτές οι αλλαγές να προχωρήσουν. Άρα εντός 2022 τέτοιες αλλαγές μπορεί αν γίνουν».

Ερωτηθείς αν οι αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν από την Ευρώπη, ανέφερε: «Ασφαλέστατα. Η λογική είναι ότι εδώ μιλάμε για ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από κοινοτικά χρήματα, είναι ένας κοινοτικός κουμπαράς. Η λογική είναι ότι αφού το πρόγραμμα γίνεται σε κεντρικό επίπεδο θα πρέπει και οι στόχοι να ορίζονται κεντρικά κατά συνέπεια πρέπει να υπάρχει μια συναντίληψη ότι τα κοινοτικά χρήματα πηγαίνουν σε σκοπούς οι οποίοι βέβαια είναι καλοί σκοποί για τα εθνικά κράτη μέλη αλλά συνεισφέρουν και στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας».