Το εργασιακό νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο της εργασίας
«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ταμείο ανάκαμψης που παρουσιάστηκε χθες δεν άφησε κάτι», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε Φερ με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, το εργασιακό νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο της εργασίας, παραμένει το 8ωρο και φέρνει αλλαγές στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας, υπέρ του εργαζόμενου.
Εξέφρασε την ανησυχία του για τις εικόνες χαλάρωσης μετά την άρση του lockdown, υπενθυμίζοντας το χθεσινό καμπανάκι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας ενώ για πιθανό ανασχηματισμό είπε πως κάτι τέτοιο είναι απόφαση του πρωθυπουργού.
Αποκάλυψε ότι σήμερα κατατίθεται ο εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ.
Επανέλαβε πως στην πρώτη φάση ήταν χαμηλός ο εμβολιασμός των υγειονομικών.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Στέλιου Πέτσα στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Νομίζω ότι από την παρουσίαση του ΣΥΡΙΖΑ εχθές δεν έχει μείνει κάτι, αν εσείς θυμάστε κάποιο από τα μέτρα τα οποία να είναι εμβληματικά και καινοτόμα από αυτά που προτείνει με χαρά να το μοιραστείτε μαζί μας αλλά εγώ δεν βρίσκω τίποτα να ξεχωρίζει από ένα ξαναζεσταμένο φαγητό διαφόρων προτάσεων. Η μόνη διαφορά που θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή της μείωσης των φόρων στην οποία όμως έρχεται ξανά δεύτερος, έκανε το αντίθετο αντί να μειώνει φόρους εξόντωσε τη μεσαία τάξη όταν κυβερνούσε, αντιθέτως η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλες μειώσεις φόρων και στον ΕΝΦΙΑ και στο φόρο εισοδήματος. Δηλαδή όταν μειώνουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στο 9% από 22% για εισοδήματα που είναι μέχρι 10 χιλιάδες ευνοούμε τους πλούσιους;»
Αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε: «Αυτό που κάνει το εργασιακό νομοσχέδιο είναι να ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη εκσυγχρονισμού θεσμικού πλαισίου που παραμένει αναλλοίωτο εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν γίνει τρομερές αλλαγές και στον τρόπο που εργαζόμαστε για παράδειγμα δείτε το τι συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία αλλά και στον τρόπο με τον οποίο η αγορά έχει μετακινηθεί, ιδίως στο κομμάτι της παροχής υπηρεσιών άρα προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα χωρίς να αλλάζουμε σε τίποτα το 8ωρο μόνο διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται όπως προβλεπόταν ήδη από το 1990, με κοινοτικές οδηγίες που έχει ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ άρα το μόνο που προσπαθεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να βρει ένα αφήγημα».
Για τον κατώτατο μισθό, επισήμανε: «Είχαμε ξεκινήσει τη διαδικασία αναπροσαρμογής που προέβλεπε το θεσμικό πλαίσιο με τη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων η οποία όμως ανεστάλη λόγω της πανδημίας. Με το καλό να αφήσουμε πίσω μας αυτή την έκτακτη κατάσταση και να το ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί».
Ερωτηθείς αν τον φοβίζουν οι εικόνες χαλάρωσης μετά την άρση του lockdown, απάντησε: «Μάλλον παρα-χαλαρώσαμε απότομα, νομίζω ότι το καμπανάκι του κινδύνου από τον πρωθυπουργό έχει πολύ μεγάλο νόημα, απευθύνεται σε όλους μας ώστε να προσέξουμε τις κοινωνικές μας συναναστροφές και να μην αποτελέσουμε μόνοι μας εστία μεγάλης διασποράς. Τα κρούσματα σε αυτή τη φάση που είμαστε δεν είναι ο κύριος φόβος, είναι το ζήτημα της μεταφοράς από νεότερες ηλικίας ξανά μέσα στην ενδοοικογενειακή μετάδοση στις μεγαλύτερες ηλικίες αλλά ευτυχώς πλέον έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων αυτών εμβολιασμένο και πιστεύω ότι όσο προχωρούν οι επόμενες εβδομάδες με το ρυθμό εμβολιασμού που κάνουμε τώρα θα έχουμε περίπου 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας πλήρως εμβολιασμένους μέχρι τέλος Μαΐου και 5,5 εκατομμύρια περίπου συμπολίτες μας που θα έχουν κάνει τη μια δόση άρα είμαστε σε ένα αρκετά καλό επίπεδο πλέον να αντιμετωπίσουμε και μια πιθανή συνέχιση σε αυτά τα επίπεδα των κρουσμάτων. Το δε σύστημα υγείας φαίνεται να αποσυμφορίζεται και σε ρυθμό εισαγωγών σε απλές κλίνες αλλά και σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουμε έτσι».
Αναφορικά με τις προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών, ο κ. Πέτσας ανέφερε: «Είναι μια δέσμευση του Πρωθυπουργού να προχωρήσουμε με προτεραιότητα στους τομείς υγείας και παιδείας, έχει ξεκινήσει η συζήτηση αυτή με τους αρμόδιους υπουργούς εδώ και καιρό, είμαστε στη φάση ολοκλήρωσης αυτού του κύκλου. Στις δικές μας προτεραιότητες είναι να υλοποιήσουμε τη δέσμευση του πρωθυπουργού αλλά και να μπορέσουμε να κάνουμε τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό προσλήψεων λαμβάνοντας υπόψη δυστυχώς και μια καθυστέρηση η οποία υπάρχει από την έγκριση μιας πρόσληψης μέχρι την ολοκλήρωσή της».
«Επομένως πρέπει να το λάβουμε αυτό υπόψη φέτος σε αυτό τον κύκλο του προγραμματισμού των προσλήψεων ώστε να μην έχουμε φαινόμενα ανάγκης αύξησης των προσλήψεων σε επόμενα χρόνια που μπορούν να συνδυαστούν με εκλογικό κύκλο. Άρα αυτή τη χρονιά λαμβάνουμε υπόψη όλες αυτές τις εξελίξεις και θα έχουμε ένα προγραμματισμό προσλήψεων τέτοιο που να ανταποκρίνεται στα ανάγκες και των επόμενων 2-3 ετών», υπογράμμισε ο ίδιος.
Για τον ΑΣΕΠ, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε: «Από τις βασικές προτεραιότητες ήταν η ανασύνδεση του ΑΣΕΠ για να είναι πιο γρήγορες και πιο ευέλικτες οι διαδικασίες, αυτό έχει προχωρήσει με το νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές του Γενάρη και αυτό που απομένει τώρα είναι μια διευθέτηση όσον αφορά τον αριθμό των μελών του ΑΣΕΠ ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτές τις ανάγκες. Δεν νομίζω ότι πάμε σε πολύ μεγάλες αλλαγές αλλά με γνώμονα την επιτάχυνση των διαδικασιών».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού, ο υπουργός τόνισε: «Το θέμα των πρόωρων εκλογών δεν το συζητούμε γιατί το έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με πάρα πολλές δηλώσεις του αποκλείσει. Δεν μιλάμε για πρόωρες εκλογές μιλάμε για εξάντληση της τετραετίας. Για δε το ζήτημα του ανασχηματισμού καταλαβαίνω ότι είναι ένα προσφιλές θέμα αλλά αυτό που ζητάει η κοινωνία είναι το σχήμα το οποίο έχει διαμορφωθεί από τον Γενάρη και μετά να τρέξει και νομίζω ότι πάει μια χαρά επομένως από εκεί και πέρα είναι θέμα του πρωθυπουργού να κρίνει τα πρόσωπα και την απόδοση με βάση τα κριτήρια που ο ίδιος έχει θέσει».
Ερωτηθείς ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για την αιματοχυσία στο Ισραήλ, απάντησε: «Έχει αποσαφηνιστεί από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε αυτός ο γύρος βίας από το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοινώσεις του η θέση της Ελλάδας και μάλιστα δεν μένουμε μόνο στη διατύπωση της θέσης μας μετά τις πρώτες επαφές εκ του μακρόθεν πάμε και εκ του σύνεγγυς. Είναι χαρακτηριστική η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών για επαφές με τις χώρες της περιοχής για να αναδείξει αυτό που βασικά είναι η Ελλάδα, ένας πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο είναι εκεί να συνδράμει και να βρίσκει λύσεις και αυτό θα κάνει».
Ερωτηθείς αν έχουμε στρατηγική ίσων αποστάσεων ή κλείνουμε προς μια πλευρά, απάντησε: «Αυτό που έχει σημασία σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να σταματήσει η βία, όταν σταματήσει αυτό τότε μπορεί να συζητήσει κανείς για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα. Άρα αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε σε αυτό».
Ερωτηθείς αν ανησυχεί τον Ιούνιο για διαδηλώσεις για το εργασιακό, σημείωσε: «Πάντα όταν γίνεται μια μεταρρυθμιστική τομή, ιδίως σε ένα πλαίσιο φορτισμένο όπως είναι για το ζήτημα του εργασιακού, πάντα υπάρχουν αντιδράσεις συνήθως από συνδικαλιστικές ομάδες ή από κόμματα της αντιπολίτευσης αυτό που έχει σημασία είναι εμείς να κερδίσουμε το στοίχημα με τους πολλούς και οι πολλοί εδώ είναι αυτοί που έχουν να ωφεληθούν δηλαδή οι εργαζόμενοι. Και νομίζω απ’ όσο μπορώ να εισπράξω τον σφυγμό της κοινωνίας, είναι ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και άρα δεν θα με ανησυχούσαν μερικές προσπάθειες διαμαρτυρίας οι οποίες είναι απόλυτα δικαιολογημένες μέσα στο δημοκρατικό μας πλαίσιο».
Για τον εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ, διευκρίνισε: «Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή ο εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ. Τα βασικά στοιχεία είναι ότι πλέον με 43% από τον πρώτο γύρο εκλέγεται ο συνδυασμός του δημάρχου ή του περιφερειάρχη. Υπάρχει όριο εισόδου στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο 3%, η θητεία επανέρχεται ξανά στην 5ετία αντί τετραετίας, οι εκλογές θα γίνονται σταθερά τον Οκτώβρη. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου του 2023 και θα αναλάβουν οι νέες διοικητικές αρχές τα καθήκοντά τους από 1 Ιανουαρίου του 2024 επομένως θα έχουμε 5ετία στις νέες δημοτικές αρχές. Επίσης υπάρχει μια μικρή μείωση του αριθμού των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων.
«Στο αρχικό σχέδιο προβλέπαμε πολύ μεγαλύτερη μείωση του αριθμού μετά από συζήτηση που έγινε με τους θεσμικούς μας εταίρους από δήμους και περιφέρειες έχουμε μια λελογισμένη μείωση σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Επομένως αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου που συμβάλλουν στην κυβερνησιμότητα των δήμων γιατί μη ξεχνάμε ότι ο πολίτης περιμένει συγκεκριμένες υπηρεσίες και ένα πρόγραμμα το οποίο επέλεξε στις εκλογές να το δει να εφαρμόζεται, και αυτό κάνουμε με αυτό το πλαίσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, διευκρίνισε: «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι μέχρι πριν από λίγο ήταν 15.271 σχόλια στη δημόσια διαβούλευση, ενδιαφέρει πάρα πολύ κόσμο. Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα που προάγουν την ευζωία των ζώων. Πιο μεγάλη συζήτηση νομίζω ότι θα γίνει για τα άρθρα 5 και 6 του νομοσχεδίου που έχουν να κάνουν με τους ερασιτέχνες εκτροφείς και με τη στείρωση των ζώων».
Ερωτηθείς αν λαμβάνονται υπόψη στο νομοσχέδιο τα σχόλια στη δημόσια διαβούλευση, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Όχι μόνο τα λαμβάνουμε υπόψη αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να συντάσσουμε και έκθεση όταν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή».
Ερωτηθείς αν θα εξετάσουν σε κάποιες υπηρεσίες του δημοσίου το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ανέφερε: «Είμαι απογοητευμένος από τη συμμετοχή του υγειονομικού προσωπικού, κυρίως δε του διοικητικού και νοσηλευτικού όχι τόσο των γιατρών που ήταν πολύ χαμηλό στην πρώτη φάση του εμβολιασμού. Η αλήθεια είναι ότι είναι μεγάλο ζήτημα να ζητάς από τον πολίτη να κάνει το εμβόλιο και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να δείχνουν μια απροθυμία. Από εκεί και πέρα έχει αφήσει ανοιχτό ο πρωθυπουργός το θέμα αυτό να συζητηθεί το Φθινόπωρο, σε αυτό που επικεντρωνόμαστε τώρα είναι να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια να ανοίξουν όλες οι ηλικιακές κατηγορίες για εμβολιασμό και αν χρειαστεί να δώσουμε επιπλέον κίνητρα ώστε να γίνουν τα εμβόλια».