Τι είπε για Χρυσή Αυγή και το νομοσχέδιο για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Επίθεση κατά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Secret», με τον Παναγιώτη Τζένο.

Όπως δήλωσε ο κ. Βορίδης, οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη ήταν «απαράδεκτες», ενώ υπογράμμισε πως υπήρξε η δέουσα απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τόνισε ακόμη πως ο διάλογος με την Τουρκία είναι συγκεκριμένος σύμφωνα με τα θέματα που έχει θέσει η ελληνική πλευρά.
 

Τι είπε για Χρυσή Αυγή

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε ότι έως την Τετάρτη θα έχει ψηφιστεί τροπολογία που προβλέπει την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής.

Όπως είπε, στόχος είναι να μην υπάρχουν σε κόμματα εκπρόσωποι που έχουν καταδικαστεί για σειρά αδικημάτων.

Τέλος, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε ότι διευκολύνεται η διοίκηση του δήμου, δεδομένου ότι το κράτος προχωρούσε σε παρεμβάσεις καθώς δήμοι και περιφέρειες δυσλειτουργούσαν.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την επίσκεψη Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Ήταν αναμενόμενο ότι ο Τσαβούσογλου κάτι θα έρθει να πει υπό την έννοια ότι προφανώς και αυτές είναι θέσεις τις οποίες έχει υποστηρίξει η Τουρκία, βεβαίως είναι θέσεις απολύτως απαράδεκτες και εσφαλμένες. Είναι εσφαλμένες νομικά γιατί ουσιαστικά δεν πατάνε στο διεθνές θεσμικό πλαίσιο, αμφισβητούν τη Συνθήκη και αυτό είναι το μείζον. Στην πραγματικότητα εντάσσονται σε μια λογική αναθεωρητισμού των σχέσεων και του περιβάλλοντος στην περιοχή κάτι το οποίο η Τουρκία προσπαθεί να το κάνει.

«Από την άλλη μεριά είναι επίσης σαφές ότι υπήρξε η δέουσα απάντηση από την ελληνική πλευρά και το υπουργείο Εξωτερικών, δεν νομίζω ότι από εκεί και πέρα είναι κάτι το οποίο θα διαφοροποιήσει ή θα κρίνει την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι λίγο πολύ πράγματα τα όποια από την πλευρά την τουρκική λέγονται και λέγονται κακώς και από την άλλη πλευρά την ελληνική αποκρούονται και αποκρούονται ορθώς και δεν έχουν παράξει όλο αυτό τον καιρό καμία διαφοροποίηση και κανένα αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι μετά από όλο αυτό το οποίο έγινε το καλοκαίρι και με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, με τις ψευτοκηρύξεις ΑΟΖ με τη Λιβύη, με όλο αυτό το πράγμα το οποίο ουσιαστικά δημιούργησαν οι τούρκοι στην πραγματικότητα όλο αυτό είναι μια τρύπα στο νερό. Δεν έχει δημιουργήσει απολύτως τίποτα, έπεσε στο κενό, αποκρούστηκε με απόλυτη επιτυχία και τώρα έχουμε επανέλθει στο διάλογο ο οποίος είναι επίσης προσδιορισμένος για τα θέματά του και το περιεχόμενό του», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

«Νομίζω επ’ αυτή την πλευρά ότι όλος ο χειρισμός από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης είναι απολύτως επιτυχής, θα έλεγα για πρώτη φορά είναι τόσο επιτυχής υπό την έννοια ότι από τη μια πλευρά αποκρούουν, απ’ την άλλη συσπειρώνει δυνάμεις και συμμάχους σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει ανακτήσει το σημαντικό πλεονέκτημα των διπλωματικών κινήσεων. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση θα δούμε αν αυτό θα οδηγήσει σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα για τις διμερείς μας σχέσεις», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με την τροπολογία για την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των μελών της Χρυσής Αυγής,  ο υπουργός επισήμανε: «Η τροπολογία θα ψηφιστεί ελπίζω μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα που φαίνεται ότι θα έχουμε ολοκληρώσει την συζήτηση του νομοσχεδίου για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέχρι τώρα υπήρχε κάτι οξύμωρο, υπάρχει μια καταδίκη ποινική που λεει ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, κατηγορήθηκαν για σύσταση εγκληματικής οργανώσεως, καταδικάστηκαν για την εγκληματική αυτή η πράξη, τιμωρήθηκαν με ποινές καθείρξεως τις οποίες εκτίουν αυτή τη στιγμή. Αυτή ήταν η θέση του ποινικού μας συστήματος, της ποινικής μας Δικαιοσύνης για τη συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων».

«Η διοικητική πλευρά της πολιτείας, η διοίκηση αυτή η οποία ρυθμίζει τα των εκλογών, αυτή που ρυθμίσει τα ζητήματα της συμμετοχής τους μέχρι τώρα δεν είχε κάνει καμία απολύτως κίνηση. Και το οξύμωρο είναι ότι έχουμε από τη μια μεριά καταδικασμένους για ηγεσία εγκληματικής οργανώσεων η οποία μάλιστα είχε το μανδύα πολιτικού κόμματος, από την μια και από την άλλη μεριά να μην υπάρχει καμία απολύτως συνέπεια δηλαδή να έχουν πλήρη λειτουργία και δράση σαν να είναι πραγματικά πολιτικοί αρχηγοί. Είπαμε ότι επειδή υπάρχει ένα νομικό ζήτημα δηλαδή για να υπάρξει αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων πρέπει να έχει υπάρξει αμετάκλητη ποινική καταδίκη. Τα πολιτικά δικαιώματα είναι το δικαίωμα του εκλέγειν και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε αυτά τα δικαιώματα ώστε να λύσουμε και το ζήτημα;», πρόσθεσε.

«Η απάντηση είναι όχι γιατί δεν έχουμε αμετάκλητη ποινική καταδίκη. Τώρα έχουμε τη λεγόμενη οριστική καταδίκη δηλαδή την καταδίκη σε πρώτο βαθμό, θα υπάρξει, ενδεχομένως αν υπάρξει, η τελεσίδική απόφαση του δικαστηρίου καταδικαστική ή αθωωτική στο Εφετείο και μετά με την αναίρεση θα γίνει αμετάκλητη αλλά αυτό σημαίνει ότι είναι μια πολύ σημαντική χρονική διαδρομή όλο αυτό. Επομένως τι θα γίνεται μέχρι τότε θα έχουμε πολιτικούς αρχηγούς, θα έχουμε μέλη των διοικήσεων των κομμάτων, θα έχουμε νομικούς εκπροσώπους οι οποίοι θα είναι καταδικασμενοι και θα εκτίου ποινές καθείρξεως; Δεν είναι αυτό αντινομικό, δεν είναι αντιφατικό; Εκεί ήρθε η ρύθμισή μας η οποία χωρίς να περιορίζει το δικαίωμα του εκλέγεις και του εκλέγεσθαι λεει ότι δεν επιτρέπεται στα κόμματα να έχουν πολιτικούς αρχηγούς ή μέλη των διοικουσών επιτροπών τους ή των διοικητικών τους συμβουλίων ή των πολιτικών τους επιτροπών, ή νομίμους εκπροσώπους οι οποίοι να έχουν οριστικά καταδικαστεί θα μια σειρά από αδικήματα. Εμένα μου φαίνεται απολύτως λογική, εύλογη, δίκαιη αυτή η ρύθμιση η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει υπάρξει αντί να μας περιμένουμε να μας δώσει το έναυσμα η συγκεκριμένη απόφαση», σημείωσε επεξηγηματικά.

Ερωτηθείς ποια στάση πιστεύει ότι θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βορίδης απάντησε: «Δεν το ξέρω αλλά θα μου φανεί αρκετά παράξενο το να μην υπερψηφιστεί μια τέτοια διάταξη από το σύνολο των κομμάτων υπό την έννοια ότι αυτή η διάταξη δεν περιορίζει το δικαίωμα του καταδικασμένου να πάει να εκλεγεί γιατί κάτι τέτοιο θα αντέβαινε στο σύνταγμα, αλλά εκείνο που κάνει είναι περιορίζει το πολιτικό κόμμα από το να έχει δικαίωμα να έχει ως ηγεσία αυτόν τον καταδικασμένο. Και δεν περιορίζει με την έννοια του απαγορεύει, άμα θέλουνε το κάνουνε αλλά υπάρχει μια σειρά κυρώσεις αν το κάνουνε . Απαγορεύεται η ιδιωτική τους χρηματοδότηση, δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν στις εκλογές, δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση σε ραδιόφωνο και τηλεοράσεις. Άρα στην πραγματικότητα αυτό είναι μια ρύθμιση όχι των πολιτικών δικαιωμάτων αλλά του τρόπου λειτουργίας των κομμάτων και για αυτό θεωρώ ότι πατάει νομικά και είναι ορθή».

Αναφορικά με το νέο νόμο για την κατάργηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διευκρίνισε: «Προεκλογικά η ΝΔ είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει την απλή αναλογική επομένως εμείς εκπληρώνουμε προεκλογική μας δέσμευση όμως εκεί είχε τις αντιρρήσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι ειναι πολύ καλό το σύστημα της απλής αναλογικής, είναι αναλογικότερο, αντιπροσωπεύει καλύτερα την κοινωνία και ναι δεν θα υπάρχουν πλειοψηφίες μέσα στα δημοτικά συμβούλια και θα δημιουργηθούν συναινέσεις. Ενάμιση χρόνο μετά αποδεικνύεται ότι δεν έχει δημιουργηθεί καμια συναίνεση ότι η ένωση των δήμων και η ένωση των περιφερειών έρχονται και μας λένε ότι είναι καταστροφικός ο νόμος και κάθε λίγο είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε νομοθεσία με την οποία ακριβώς επειδή δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια να αφαιρούμε αρμοδιότητες και να τις πηγαίνουμε στις οικονομικές επιτροπές ή στις επιτροπές ποιότητας ζωής».

«Στην πραγματικότητα δηλαδή υπάρχει μια εμπειρία δυσλειτουργίας, δεν την κατασκευάσαμε, δυσλειτουργούν οι δήμοι και οι περιφέρειες και αναγκαζόμαστε συστηματικά να παρεμβαίνουμε νομοθετικά για να διευκολύνουμε αυτή την εξαιρετικά δύσκολή λειτουργία τους. Θα περίμενε κανένας έναν αναστοχασμό, να πάει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ να πει πράγματι δεν λειτούργησαν τα πράγματα έτσι όπως θέλουμε, το είχαμε σκεφτεί κάπως, λάθος κάναμε πρέπει να κάνουμε ένα πλειοψηφικό σύστημα. Εκεί θα δεχόμουνα μια κριτική ότι «το σύστημα που προτείνετε τώρα πρέπει να γίνει αναλογικότερο και να δούμε πως μπορεί να γίνει αναλογικότερο και να κάνουμε μια συζήτηση πάνω σε ένα πλειοψηφικό σύστημα όμως». Δεν λένε αυτό, επιμένουν στην απλή αναλογική σαν να μην έχουν καταλάβει την τεράστια δυσλειτουργία και καταστροφή την οποία έχει επιφέρει η απλή αναλογική και επιλογή τους στο διοικητικό αποτέλεσμα. Και το τονίζω αυτό δεν είναι για τους δημάρχους, δεν διευκολύνουμε το δήμαρχο, διευκολύνουμε το αποτέλεσμα το διοικητικό. Το διοικητικό αποτέλεσμα το απολαμβάνει ο δημότης», συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Υπήρχε ένας σχεδιασμός ο οποίος από τη μια μεριά ακριβώς επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά στην αυτοδιοίκηση δεν έχει καθόλου δυνάμεις προσπαθεί να διαμορφώσει συνθήκες όπου μέσα από διαπραγματεύσεις και πολιτικές συμφωνίες δυνάμεις μειοψηφικές να αποκτάν το πάνω χέρι στους δήμους και να είναι υποχρεωμένος ένας δήμαρχος ο οποίος εξελέγη με σχετική πλειοψηφία να νοθεύει το πρόγραμμά του, να εκπίπτει από το πρόγραμμά του, να μην μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και για κάθε απόφαση να πρέπει να γίνεται μια ατελείωτη διαπραγμάτευση η οποία από ένα σημείο και μετά εκτός από πολιτικά χαρακτηριστικά ή από χαρακτηριστικά του πάρε δώσε σε επίπεδο θέσεων μπορεί να αποκτάει και άλλου τύπου απολύτως αθέμιτα χαρακτηριστικά», επισήμανε ο Μάκης Βορίδης.

Αναφορικά με την κριτική για την σύνδεση του ΑΣΕΠ, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε: «Αυτό και αν είναι κωμικό. Λεει πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εκπροσώπου του κ. Ζαχαριάδη απολύτως απαράδεκτα και υπονομευτικά εν τέλει της εγκυρότητας και της ακεραιότητας του ΑΣΕΠ γιατί με κατηγορεί εμένα για κομματικοποίηση του ΑΣΕΠ τη στιγμή που έχει ακολουθηθεί με ευλάβεια η προβλεπόμενη από το σύνταγμα διαδικασία. Ακούστε το παράδοξο για την εκλογή των ανεξαρτήτων αρχών, της συγκρότησής τους και τα πρόσωπα που τους συγκροτούν τους προέδρους και τα διοικητικά τους συμβούλια και εν γένει τα όργανα διοίκησης τους απαιτείται να τα εκλέξει η διάσκεψη των προέδρων δηλαδή η Βουλή με 3/5, παλιά η πλειοψηφία ήταν 4/5. Ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή υπήρχε δυσκολία να συγκεντρωθούν τα 4/5 πρότεινε στη συνταγματική αναθεώρηση να το αλλάξουμε αυτό και να το κάνουμε 3/5, συμφώνησε η ΝΔ άρα τώρα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία στη διάσκεψη των προέδρων 3/5, υπήρξε αυτή η πλειοψηφία μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν μέρος της συμφωνίας που έγινε με τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν αυτά τα 3/5. Μου λένε για παζάρια με το ΚΙΝΑΛ, η απάντηση είναι στις διαπραγματεύσεις οι οποίες γινανε και εγώ δεν τις λεω παζάρια γιατί όταν το σύνταγμα επιβάλλει αυξημένες πλειοψηφίες προφανώς θα γίνουν συζητήσεις με τα πολιτικά κόμματα και δεν πρέπει κανείς μετά να ευτελίζει, ακόμα και με τον τρόπο που μιλάει, μια διαδικασία συνεννόησης διότι για να υπάρξουν τα 3/5 κάπως πρέπει να μιλήσουν τα κόμματα μεταξύ τους».

«Να μιλήσουν για πρόσωπα, να μιλήσουν για θέσεις πρέπει να συνεννοηθούν τα κόμματα μεταξύ τους άρα προφανώς υπάρχουν συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων. Παριστάνει ο κ. Ζαχαριάδης ότι δεν του αρέσει το αποτέλεσμα των συνεννοήσεων γιατί δεν κατέληξε σε συμφωνία η ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε σε κάποιου είδους συνεννόησης με το ΚΙΝΑΛ και απέκτησε τα 3/5 που είναι το αντιθεσμικό; Αν είχαμε συμφωνία με το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν κομματικοποίηση, τώρα που είναι συμφωνία με τα άλλα κόμματα σύμφωνα με όσα προβλέπει το σύνταγμα είναι κομματικοποίηση. Αυτά τα πράγματα δεν πατάνε σε λογική. Εγώ δεν είπα ότι δεν θέλω να συνεννοηθούμε με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, προφανώς και θέλουμε αλλά εκεί πρέπει να προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις και τις συνεννοήσεις η Αξιωματική Αντιπολίτευση με ρεαλιστικές προτάσεις όχι να βάζουνε μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις , να ζητάνε ότι τους έρχεται στο κεφάλι και μετά να καταγγέλλουν κιόλας για κομματικοποίηση επειδή δεν επετεύχθη συμφωνία», κατέληξε.