«Αυτό που γίνεται στην Αστυπάλαια δίνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα μας έχει αποφασίσει για την προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε ο πρώην υπουργός
«Σε παγκόσμια κλίμακα έχει εκδηλωθεί ένα κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στην «πράσινη» επένδυση στην Αστυπάλαια.
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει περάσει το κατώφλι για «πράσινη» ανάπτυξη ενώ είπε πως αυτό που γίνεται στην Αστυπάλαια δίνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα μας έχει αποφασίσει για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ακόμη εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρχει τρόπος συνεννόησης Ελλάδας - Τουρκίας και ΕΕ - Τουρκίας σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν έχει αλλάξει λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας του.
Παράλληλα ανέφερε πως ο διάλογος θα πρέπει να γίνεται με αμοιβαία εμπιστοσύνη και εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν είναι βέβαιο πως θέλει να πάει στη Χάγη.
Στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν μόνο θετικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει.
Τέλος ερωτηθείς εάν θα κατέβει εκ νέου στις εκλογές, απάντησε πως θα εξαρτηθεί από το πότε θα γίνουν οι εκλογές.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφερόμενος στην «πράσινη» επένδυση στην Αστυπάλαια, ο πρώην υπουργός σημείωσε: «Η Ελλάδα πολύ ορθά έχει αρχίσει να κινείται με γρήγορους ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση περνώντας το κατώφλι της νέας εποχής. Όλες οι εκφράσεις και οι εκφάνσεις που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος οφείλουν να είναι στις προτεραιότητές μας. Είναι ένα από τα βασικά θέματα που η χώρα μας πρέπει να επιδείξει ότι όχι μόνο αντιλαμβάνεται αλλά ότι ακολουθεί αυτή την πολιτική. Αυτό που γίνεται στην Αστυπάλαια είναι και ένα ισχυρό μήνυμα της Ελλάδος ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει δυναμικά μπροστά στην πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος με όλα τα μέτρα που πρέπει να πάρει και σε εθνικό, σε περιφερειακό και σε τοπικό αυτοδιοικητικό επίπεδο».
«Η ανακύκλωση ενώ ξεκίνησε ως μια καλή ιδέα ποτέ δεν εφαρμόστηκε με πληρότητα στην Ελλάδα. Θα έλεγα ότι είμαστε και από τους τελευταίους στην Ευρώπη. Θυμίζω ότι η χώρα μας έχει πολλές φορές καταδικαστεί και έχει πληρώσει πρόστιμα για τις ανεξέλεγκτες χωματερές σε ολόκληρη τη χώρα. Η κυβέρνηση έχει πάρει πολύ σοβαρά αυτή την υπόθεση και νομίζω ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Τα περιβαλλοντικά θέματα δεν γνωρίζουν σύνορα, εδώ χρειάζονται περιφερειακές συνεργασίες να βρούμε έναν τρόπο συνεννόησης και με τους γείτονες μας. Η Τουρκία πάει να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο να το συζητήσει και μαζί μας γιατί αν συμβεί ένα ατύχημα αυτό δεν θα σταματήσει στα σύνορα Ελλάδας –Τουρκίας», υπογράμμισε ο ίδιος.
Για τα ελληνοτουρκικά και τον Ερντογάν, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε: «Μπορεί να υπάρξει τρόπος συνεννόησης. Από την άλλη μεριά ο Ερντογάν έχει τον τελευταίο καιρό πράγματι αλλάξει, αυτό οφείλεται κυρίως στις εσωτερικές εξελίξεις διότι βρίσκεται κάτω από μεγάλη εσωτερική πίεση αλλά το χειρότερο για μένα ειναι ότι έχει δώσει χώρο και λόγο και ρόλο στους ακραίους εθνικιστές οι οποίοι είναι συνέταιροι του στην κυβέρνηση και οι οποίοι σε ένα μεγάλο βαθμό υπαγορεύουν ένα μέρος της πολιτικής του, όχι τόσο της εσωτερικής όσο της εξωτερικής. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια εάν ο διάλογος τον οποίο σωστά επιλέξαμε εμείς, γίνεται με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την ειλικρίνεια».
«Η προχθεσινή επίσκεψη αφήνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας ότι τα πράγματα μπορούν να βρουν τον δρόμο τους και να φτάσουμε σε ένα σημείο να συνεννοηθούμε με τους γείτονες το οποίο είναι επωφελές και για τους δύο», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είμαστε πιο κοντά στην προσφυγή στη Χάγη για τις διαφορές μας με την Τουρκία, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Καταρχήν για τη Χάγη υπάρχει μια ολόκληρη προϊστορία. Το πολιτικό μας σύστημα εμφανίζεται γενικώς φοβισμένο απέναντι στο να παραπέμψουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία στη Χάγη, στη διεθνή δικαιοσύνη. Την ίδια στιγμή όλοι μας λένε ότι ευαγγέλιο για τις διεθνείς μας είναι το διεθνές δίκαιο, μέρος όμως του διεθνούς δικαίου είναι και η Χάγη βλέπετε όμως πως έχουμε χωριστεί πάλι στην Ελλάδα είναι εκείνοι που λένε ναι στη Χάγη και είναι και εκείνοι που λένε όχι μην πάμε γιατί θα χάσουμε . Και από την άλλη πλευρά η Τουρκία δεν είναι βέβαιο ότι θέλει να πάει στη Χάγη».
«Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι η πύλη της προς την Ευρώπη άρα χρειάζονται καλές σχέσεις», διευκρίνισε.
Για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη –Ερντογάν, ανέφερε: «Μια συνάντηση και επανασύνδεση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν μόνο θετικό αποτέλεσμα μπορεί να φέρει διότι όταν οι δύο ηγέτες συναντηθούν μπορούν να μιλήσουν με εντελώς διαφορετική γλώσσα. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση θα δώσει θετικά αποτελέσματα, θα εκτονώσει την κατάσταση, θα διαμορφώσει ένα πλαίσιο συνεννόησης και διαλόγου γιατί κανένας από τους δύο λαούς δεν θέλει περιπέτειες».
Ερωτηθείς αν θα κατέβει στις επόμενες εκλογές, απάντησε: «Θα εξαρτηθεί από το πότε θα γίνουν οι εκλογές, ήδη έχω επανεργοποιηθεί, έχω ανοίξει και πάλι το γραφείο μου αλλά πρέπει να σας πω ότι δημόσιο ρόλο μπορείς να έχεις και όταν δεν έχεις δημόσιο αξίωμα. Επέστρεψα μετά από 5 χρόνια από τις Βρυξέλλες όπου διαχειρίστηκα ίσως το πιο σημαντικό χαρτοφυλάκιο των τελευταίων εποχών και όλη αυτή η εμπειρία, η γνώση θα τεθεί και πάλι στην υπηρεσία της ελληνικής κοινωνίας, της κυβέρνησής μου πάντοτε κάτω από την έγκριση της κοινωνίας».