Ένοχοι όπως κατηγορούνται κρίθηκαν οι δυο κατηγορούμενοι για τον βιασμό και την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο. Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας καταδίκασε ομόφωνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για βιασμό τον 22χρονο Ροδίτη και τον 20χρονο Αλβανό.

Για την απόφαση του δικαστηρίου, τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο συνήγορος της οικογένειας Τοπαλούδη, Αλέξης Κούγιας.


«Εξεδόθη η απόφαση πριν από λίγο, είναι ομόφωνη καταδίκη των κατηγορουμένων και για τα δύο αδικήματα. Για εμάς είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή η ομόφωνη καταδίκη γιατί ο κύριος υπερασπιστικός ισχυρισμός των κατηγορουμένων, ο οποίος έπληττε και την υστεροφημία της Τοπαλούδη και κατεξευτέλιζε τη γενικότερη διαδρομή της ζωής της, ήταν ότι δεν υπάρχει βιασμός και ότι ό,τι έγινε ήταν με τη συναίνεση και την πρωτοβουλία μάλιστα της αείμνηστης Τοπαλούδη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κούγιας δήλωσε ότι «η ομόφωνη απόφαση περί του βιασμού, και μάλιστα περί ομαδικού βιασμού, ουσιαστικά είναι μια πρώτη δικαίωση και μια κατάκτηση και της οικογένειας Τοπαλούδη και εμόν που τη βοηθήσαμε αυτή την υπόθεση να έχει αυτή την εξέλιξη γιατί καταρρέει εντελώς ο ισχυρισμός ο βασικός ότι δεν υπάρχει βιασμός, ήταν όλα με τη θέλησή της και μάλιστα με δική της πρωτοβουλία και μάλιστα με ένα μήνυμα που δήθεν υπήρχε και το οποίο εξαφανίστηκε».

Ο κ. Κούγιας τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση και η ομόφωνη καταδίκη για το βιασμό αλλά και η αυτονόητη καταδίκη και των δύο κατηγορουμένων για την ανθρωποκτονία από πρόθεση είναι μια πρώτη δικαίωση».

«Τώρα έχουμε το στάδιο της αναγνωρίσεως ή όχι ελαφρυντικών γιατί είναι αυτοτελές στάδιο. Αυτό πρέπει πρώτα να καταγνωστεί η απόφαση περί της ποιότητας των αδικημάτων και ακολούθως οι κατηγορούμενοι, μόνο οι κατηγορούμενοι, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν να αναγνωριστούν ελαφρυντικά», διευκρίνισε ο ίδιος.

Για τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι κατηγορούμενοι, ο κ. Κούγιας δήλωσε ότι «πρόκειται για το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, είναι νέο άρθρο ονομάζεται «νεαροί ανήλικοι», ότι είναι νεαροί ανήλικοι εγκληματίες».

«Αυτό το ελαφρυντικό εφόσον γίνει δεκτό, η προϋπόθεση είναι ότι είναι μικρότεροι των 25 ετών και με τον προηγούμενο κώδικα πρέπει να ήταν μικρότεροι των 21 ετών, ήταν ακριβώς στο όριο», εξήγησε.