Το «πράσινο φως» στον Δήμο Πειραιά έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο για την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο που θα αναλάβει τις εργασίες για τη ριζική ανακαίνιση του κτηρίου - συμβόλου της πόλης,  του Πύργου του Πειραιά.

 

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μεγάλη επένδυση από την οποία ο δήμος θα εισπράττει μίσθωμα ενός εκατομμυρίου το χρόνο».

 

Παράλληλα σημείωσε πως το έργο θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από τους 33 μήνες που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, ενώ ανέφερε πως «οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα».

 

Ακόμη δήλωσε ότι θα αναπλαστεί και η γύρω περιοχή όπως της παλιάς αγοράς.

 

Ο δήμαρχος Πειραιά, εκτίμησε ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια η πόλη θα έχει αλλάξει προς το καλύτερο.

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του δημάρχου Πειραιά στα Παραπολιτικά 90,1:

 

Αναφορικά με το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά:

 

«Το 2014 προεκλογικά ο συνδυασμός «Πειραιάς Νικητής» του οποίου ηγήθηκα είχε πει ότι ο Πύργος θα κατεδαφιστεί γιατί και εμείς πιστεύαμε ότι κάποιο πρόβλημα υπήρχε και δεν είχε εκμεταλλευτεί ο στο ότι δεν είχε εκμεταλλευτεί ο δήμος τον πύργο αυτό από το 1973 μέχρι το 2014. Το 1973 δημιουργήθηκε και εκ τότε δεν αξιοποιήθηκε ποτέ. Θεωρούσαμε και εμείς το 2014 πριν αναλάβουμε ότι κάποιο πρόβλημα υπήρχε στον Πύργο, αυτά που φημολογούνται, ένας αστικός μύθος, ότι ο πύργος γέρνει, ότι στατικά δεν είναι επαρκές μια σειρά προβλημάτων που και εμείς τα είχαμε υιοθετήσει και λέγαμε να φύγουμε από τη στασιμότητα, γιατί σηματοδοτούσε μια στασιμότητα για την πόλη μας. Όταν αναλάβαμε το 2014 διαπιστώσαμε ότι ο Πύργος είναι μια χαρά και απλώς δεν είχανε γίνει οργανωμένες προσπάθειες, σωστά προγραμματισμένα βήματα ώστε να πετύχουν την αξιοποίηση. Το βάλαμε μπρος και πράγματι από χθες είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε άκρως θετική εξέλιξη.

 

«Με την έγκριση του Ελεγκτικού προχωράμε με μια πολύ σημαντική επένδυση για την πόλη άνω των 50 εκ. από τρεις εταιρείες που είναι leader στο χώρος τους. ...Κάναμε έναν άρτιο διαγωνισμό, δεν υπήρξε καμία ένσταση, υπογράφουμε τέλος του μήνα ή αρχές Ιουνίου Αντιλαμβάνεστε ότι για την πόλη μας, πέραν του ότι φεύγουμε από τη στασιμότητα, δημιουργούνται πολλές θέσεις εργασίας, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο έσοδο. Ο δήμος θα παίρνει 1 εκ. 20 χιλ. μίσθωμα το χρόνο συν τα δημοτικά τέλη που όταν μιλάμε για πολλές χιλιάδες τετραγωνικά και αυτό θα είναι ένα αξιοσέβαστο ποσό αλλά κυρίως θα αναπλαστεί μια περιοχή. Είναι ένα κτήριο που μπορεί να γίνει τοπόσημο για την πόλη μας, στο κέντρο του λιμανιού, είναι αυτό που πρώτο βλέπουν όσοι μπαίνουν στο λιμάνι. Θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη επιτυχία και της σημερινής δημοτικής αρχής αλλά και της πόλης συνολικά για τις τελευταίες δεκαετίες. Εν μέσω κοροναϊού την ώρα που αναστέλλονται αρκετές επενδύσεις βλέπουμε ότι π Πειραιάς προχωράει και είναι πάρα πολύ ευχάριστο», δήλωσε ο δήμαρχος Πειραιά.

 

Ο Γιάννης Μώραλης δήλωσε: «Η τάση στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια είναι οι περιφέρειες και οι μεγάλοι δήμοι και οι δήμοι πύλες εισόδου και εξόδου όπως είναι ο Πειραιάς να παίξουν έναν κυρίαρχο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη. Στα θέματα επενδύσεων, στα θέματα εργασίας αποτελούν κύριους πυλώνες. Πράγματι η αυτοδιοίκηση έχει εργαλεία, υπάρχει ένα δύσκαμπτο κράτος, υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία δυστυχώς, εμείς ξεκινήσαμε τη διαδικασία το 2015 και την τελειώνουμε το ’20 αλλά το ότι έχει εργαλεία η αυτοδιοίκηση και ότι μπορεί να παίξει με μια σοβαρή διοίκηση, ένα σοβαρό management, μια ομοψυχία του Δημοτικού Συμβουλίου να πετύχει πράγματα, νομίζω ότι μπορεί να πετύχει. Θέλω να κλείσει το κεφάλαιο του Πύργου τον επόμενο μήνα, προφανώς θα το χαρούμε, προφανώς θα το επικοινωνήσουμε, και να συνεχίσουμε για τις άλλες μαύρες τρύπες της πόλης μας όπως είναι του Ρετσίνα, όπως είναι η παλιά Ράλλειος, όπως είναι η βίλα Ζαχαρίου. Να τελειώνουν αυτές οι εκκρεμότητες δεκαετιών που και οι πειραιώτες είχαν εκφράσει την άποψη ότι αυτά τα θέματα δεν θα λυθούν ποτέ. Όχι, θα λυθούν με προγραμματισμό και σωστή δουλειά, θα λυθούν και αυτά».

 

Ερωτηθείς αν ισχύει ότι μέσα σε 33 μήνες θα τελειώσει η διαδικασία

 

«Τριάντα τρεις μήνες είναι το χρονοδιάγραμμα, οι εταιρείες μιλάνε για νωρίτερα βεβαίως υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες. Βλέπετε τι συμβαίνει παγκοσμίως με τον κορονοϊό και εγώ ανησύχησα, φοβηθήκαμε μήπως αυτές οι εταιρείες αν και κολοσσοί την τελευταία στιγμή κάνουν πίσω. Είχαμε και εμείς μια ανασφάλεια το αν θα προχωρήσουμε αλλά οι εταιρείες είναι σοβαρές, είναι οικονομικά πολύ δυνατές συναντηθήκαμε πρόσφατα, προχωράμε άμεσα. Μπορώ να πω ότι όποια καθυστέρηση υπάρξει στην έναρξη θα αφορά στο δήμο Πειραιά γιατί πρέπει να αδειάσουμε τον Πύργο από πολλούς συλλόγους που είχανε παραχωρήσει χώρους για να στεγάζονται εκεί πολλές δεκαετίες. Οπότε πρέπει να τους μετακινήσουμε για να ξεκινήσουμε. Θα ξεκινήσουμε άμεσα».

 

«Οι εταιρείες αυτές έχοντας εμπιστοσύνη ότι το Ελεγκτικό θα εγκρίνει έχουν προχωρήσει ήδη σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την όψη του κτηρίου εξ ου και οι φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε χθες που πραγματικά είναι εντυπωσιακές», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Πειραιά.

 

 

«Θα αναπλαστεί και η γύρω περιοχή της παλιάς αγοράς που δεν είναι η καλύτερη αυτή τη στιγμή εικόνα για την πόλη μας. Έχουμε ένα πλάνο το οποίο υλοποιούμε σιγά-σιγά, δεν μπορούνε να γίνουνε όλα και πολύ γρήγορα ειδικά στη χώρα μας αλλά δουλεύουμε συστηματικά, δουλεύουμε σκληρά και τα αποτελέσματα φαίνεται ότι μας δικαιώνουν», συμπλήρωσε.

 

«Τα επόμενα τρία χρόνια, αν δεν συμβεί κάτι που είναι πέρα από τις εκτιμήσεις μας και τις δυνάμεις μας, η πόλη μας θα είναι μια διαφορετική πόλη. Και η ολοκλήρωση του Μικρολίμανου και η αλλαγή των φωτιστικών σε όλη την πόλη, 12.500 φωτιστικά, και η έγκριση που πήραμε από το Ελεγκτικό για να προχωρήσει η μεγάλη ανάπλαση στην περιοχή του Αγ. Διονυσίου, και ο Πύργος αυτά είναι που θα γίνουν σίγουρα. Σχεδιάζουμε την Πειραϊκή γίνονται πολλά πράγματα. Θα γίνουν ταυτόχρονα, θα υπάρξει μια ταλαιπωρία, πράγματι, όσο θα γίνονται τα έργα αυτά αλλά νομίζω ότι σε τρία χρόνια η πόλη θα είναι μια διαφορετική πόλη προς το καλύτερο», κατέληξε.